"Sigortacılık Sektöründe Kariyer" Webinarı Düzenlendi

29 Mayıs 2023 Pazartesi

Bolu Meslek Yüksekokulu Finans Bankacılık ve Sigortacılık bölümü, paydaş danışma kurul üyeleri ve üniversitemiz Kariyer Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARMER) organizasyonunda sigorta sektör temsilcilerinin mesleki tecrübelerini öğrencilerimize yansıtabilmek amacıyla “Sigortacılık Sektöründe Kariyer” konulu webinar düzenlendi. Çevrimiçi düzenlenen organizasyona işletme, uluslararası ticaret, muhasebe ve vergi uygulamaları, bankacılık finans gibi birçok bölümün lisansüstü, lisans ve önlisans öğrencilerin yoğun katılım sağlandığı görüldü.

Moderatörlüğünü Bolu Meslek Yüksekokulu Finans Bankacılık ve Sigortacılık Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Hülya ER’in üstlendiği programda, konuşmacı olarak Bolu Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Rahmi YÜCEL, Sigorta Acente İşletmecisi Nüket Şahin SARIKAYA, Sigorta Acente İşletmecisi Özgür GÜCÜM, Bolu Meslek Yüksekokulu mezunlarından Sigorta Teknik Personeli olarak çalışma hayatını sürdüren Arda KARATAŞ ile Ankara Sigorta, Oto Dışı Sigortalar Müdürlüğü, Uzman Yardımcısı Bilal UZUN katıldı.

Programın başlangıç konuşmasında söz alan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Rahmi YÜCEL: “Geçmişte yapılan faaliyetlerden elde ettiğimiz olumlu geri dönüşler bizleri mutlu ediyor. Eğitim süreçlerinin planlanmasında ve yeniden yapılandırılmasında içinde olduğumuz organizasyonların dönütlerini bir girdi olarak kullanıyoruz. Bu nedenle bu tür etkinliklerin düzenlenmesi de hayati önem arz ediyor. Okulumuz açısından bu etkinliklere yoğun olarak yer vermeyi istiyoruz. Bu bağlamda da sektör temsilcilerinin bize sağlamış olduğu desteklerinin çok kıymetli olduğunu belirtmek istiyorum ifadelerini kullandı. Konuşmasının devamında Sigortacılık sektöründe kariyerlerini ilerletmek isteyen öğrencilerimizin sektör temsilcileri ile buluşmaları sayesinde teorik bilgi ve pratik uygulamaların bir arada tecrübe edilmesinin kaliteye katkı vereceğini belirten Prof. Dr. Rahmi Yücel düzenlenen organizasyonda emeği geçenlere ve katılımcılara teşekkür etti.

 

“STAJ DÖNEMİ KARİYERİN İLK BASAMAĞIDIR”

Moderatör Dr. Öğr. Üyesi Hülya ER’in ilk konu başlığı olarak belirlediği sigortacılık sektöründe staj süreci ve staj sürecinin kariyer planlamalarına etkilerini değerlendirmek üzere konuşmacılara yönelttiği sorular kapsamında konuşmacılar tarafından genel olarak öğrencilerin staj yeri seçiminin çok önemli olduğu vurgulandı.  Staj sürecinde öğrenmeye ve yeniliğe açık olunmasının staj için önemli olduğu değerlendirildi. Ayrıca, programa katılan öğrencilere öğrenim süreleri boyunca mesleki uzmanlıklarına yönelik eğitimler ve sertifikalar almaları gerektiği ve kendilerini sürekli geliştirmeleri yönünde tavsiyelerde bulunuldu.

İçinde bulunduğumuz dönemin etkileşim, iletişim ve sosyalleşmenin de önemi değinilerek Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde uygulamaya başlatılan sosyal transkript uygulaması ile öğrencilere öğrencilik dönemlerindeki faaliyetlerinin bir kayıtlarının tutulmasının önemli olduğu ve öğrencilerin akademik başarının yanı sıra sosyal faaliyetlerde de katılımının da belgelendiği vurgulandı. Düzenlenen etkinliğe katılım gösterenlere üniversitemiz Kariye Planlama ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi (KARMER) tarafından sertifika verileceği ifade edildi.

“STAJ SONRASI KARİYER PLANLAMA”

Öğrencilerin staj süresinde nelere dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Sigorta Acente İşletmecisi Nükhet Şahin SARIKAYA, konuşmasında staj sürecinde hedef belirlemenin önemine ve acente açma sürecine değindi. ”Öğrencilerimiz staj sürecinde hedef belirleyerek daha fazla verim sağladıkları, staj süre boyunca öğrenmeye istekli ve çalışkan olmaları, iletişim becerileri geliştirme, ofis programlarını uygulama ile sigorta sektörümde kullanılan ekranlara hakim olabilmeyi sağlıyorlar. Bu sebeple staj uygulamaları öğrencilerimize hem kendilerini sınaması hem de gelecek hedeflerin belirlenmesinde de önemli bir fırsat olacaktır. Tecrübe kazandıktan sonra acente açmaları ve acente yönetmeliğinde yer alan acente açma şartları sağlamaları gerekir” dedi.

Stajyer olarak başladığı işletmede Sigorta Teknik Personeli olarak çalışma hayatına devam eden Bolu Meslek Yüksekokulu Finans Bankacılık ve Sigortacılık bölümü mezunu Arda KARATAŞ ise staj sürecinde kendi tecrübelerini öğrenciler ile paylaştı. Üniversitede aldığı eğitimin yanı sıra sosyal faaliyetlerin ve sektörün gerektirdiği eğitimlere katılmanın da iş hayatından fırsatları beraberinde getirdiğinin vurgulayan Karataş öğrencilere de öğrencilik sürecinde sigortacılık sektöründe eğitim veren kurumlar ve eğitim programları hakkında bilgiler verdi.

Bu yıl okulumuzdan mezun olan ve stajer olarak başladığı iş yerinde uzman yardımcı olarak istihdam edilen Bilal UZUN ise Bolu Meslek Yüksekokulundan aldığı derslerin ve eğitimlerin kalitesine vurgu yaptı. Ayrıca sigortacılık sektörünün birçok paydaş ile hareket ettiğine değinen UZUN, öğrencilere sektörel eğitimler veren kurumlar hakkında bilgi aktardı.

 “HAYAT DIŞI BRANŞLARIN ÖNEMİ”

Uzun yıllardır Sigorta sektöründe birçok branşta faaliyet gösteren Sigorta Acente İşletmecisi Özgür GÜCÜM ise konuşmasında sigortacılık sektörünün geniş bir yelpazesinin olduğunu ve üniversite sıralarında sigortacılık sektöründe uzmanlaşacak alanın belirlenmesinin gerekliliğine değindi. Ayrıca sektör ürünlerinde, yangın, sorumluluk, nakliyat, sağlık alanlarının gün geçtikçe büyüdüğünü vurguladı.

Etkinliğin sonunda programa katılan öğrencilere ve sektör tecrübelerini öğrencilerimizle paylaşan konuşmacılara teşekkür eden program moderatörü Dr. Öğr. Üyesi Hülya ER, Bolu Meslek Yüksekokulunda önümüzdeki dönem içinde yüz yüze ve çevrimiçi organizasyonların ve etkinliklerin öğrenci merkezli bir şekilde devam edeceğini ifade etti. Katılımcılara ve konuşmacılara teşekkür edilmesinin ardından program sonlandı.